Legg bort telefonen

Ida Aalen er en mester på sosiale medier og hva de gjør med oss. Her svarer hun på litt av hvert om sosiale medier og avslører at det er umulig å bli god i multitasking.
01
Ida Aalen er ekspert på sosiale medier, foredragsholder, forfatter og gründer. På Folkehelsekonferansen skal hun holde foredrag om hva vi gjør med sosiale medier, og hva de gjør med oss.

Hva er det som er den store trenden i sosiale medier akkurat nå?

– Jeg er ingen trendanalytiker, men jeg tror både selskapene selv, som Facebook mfl, og brukerne har fått litt å tenke på i det siste. Både det at vi bruker veldig mye tid på telefonen, problemet med spredningen av falske nyheter og problemet med trakassering og mobbing på nettet, sier Ida Aalen. Hun er ekspert på sosiale medier, foredragsholder, forfatter og gründer. På Folkehelsekonferansen skal hun holde foredrag om hva vi gjør med sosiale medier, og hva de gjør med oss.

– Jeg håper vi som brukere er blitt litt mer reflekterte. Og jeg håper selskapene finner måter å få forretningsmodellen sin til å gå rundt på uten at de stimulerer våre verste impulser og innfall, fortsetter Aalen.

 

Hva er det beste og det verste med sosiale medie slik du ser det?

– Både det beste og det verste med sosiale medier er hvor effektivt de fungerer til å opprette kontakt mellom mennesker. Når det gjelder å arrangere Harstad Pride, synes jeg jo det er helt magisk, men jeg blir trist når sosiale medier brukes til å organisere voldelige, nazistiske opptøyer i Chemnitz. Det er sosiale medier og Internett, på godt og vondt. Ingen trenger å føle seg alene.

Gjør sosiale medier oss mer lykkelige eller mindre lykkelige?

– Det finnes ingen forskning som tyder på at sosiale medier alene gjør oss verken mer eller mindre lykkelige. Men de kan forsterke tendenser. Om man for eksempel allerede har en svak selvfølelse, kan man ende opp med å sammenligne seg selv med andre i sosiale medier og bli enda tristere.

Men om man har det veldig bra med seg selv, blir man jo ikke trist av å se at andre har det bra.

Hvordan tror du sosiale medier påvirker folkehelsen?

– De gjør det nok enklere å føle seg sosial når man sitter hjemme. Så kanskje vi beveger oss mindre? Men nå bare gjetter jeg.

Hvorfor legger noen ut bilder der de viser frem et vellykket privatliv på Facebook, mens andre ikke gjør det?

– Siden fotoapparatet ble billig nok til at vanlige familier kunne eie ett, har det vært vanlig å lage fotoalbum av hvor koselig og fint man har det, så det er ikke noe nytt. Men ikke alle er like opptatt av det. Det handler nok mest om forskjeller i personlighet og personlige preferanser.

Hva er problemet med multitasking?

– Vel, svaret er at det egentlig ikke går an. Når vi snakker om multitasking, henviser vi som regel til det å bytte mellom to aktiviteter. Men hver gang vi bytter aktivitet, bruker vi også litt tid på å omstille oss. Når en måler effektiviteten til noen som driver med såkalt multitasking, ser en at den går ned. Men vi liker nok gjerne å multitaske fordi den ene tingen vi driver med, er kjedelig.

Hva gjør sosiale medier med privatlivet vårt?

– Det er nok veldig mange flere enn før som vet hva vi gjør når vi ikke er på jobben eller på skolen. Og akkurat det er nok mer problematisk for noen grupper enn andre.

Hva gjør at noe «går viralt?»

– Ting som vekker sterke følelser, slik at vi handler på impuls og deler umiddelbart. At du blir sint, ikke trist. At du blir forbløffet, ikke avslappet.

Hvilke tips har du for sunn bruk av sosiale medier?

– Det aller viktigste tipset mitt er å legge bort telefonen når du er sammen med andre. Selv om du selv klarer å følge med på to ting, har du allerede skapt et problem i kommunikasjonen hvis den andre føler seg usikker på om du er helt til stede.

Det aller viktigste tipset mitt er å legge bort telefonen når du er sammen med andre.