ARTIKKELANNONSE

Dagens barn spiser nesten ikke fisk

– går glipp av viktige næringsstoffer

Heldigvis er det både superlett og morsomt å gjøre noe med det.
Fiskesprell Haugenstykket Barnehage Tromsø Foto Ørjan Bertelsen
Fiskesprell i Haugenstykket barnehage i Tromsø.

At unge foreldre skal ha dårlig samvittighet for at barna spiser for lite fisk, er helt unødvendig, synes Kari-Anne Johansen, som er leder for det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell.

Dessverre viser undersøkelser at vi spiser mindre og mindre sjømat. Særlig gjelder dette aldersgruppen  under 40 år.

– Dagens barn går glipp av viktige helsefordeler fordi de spiser lite fisk. De får ikke etablert gode vaner, og de blir ikke eksponert for alle mulighetene i et kosthold som inneholder sjømat, sier Johansen.

Målet er at barn og unge skal ha fisk på hverdagsmenyen tre ganger i uken. For å oppnå det må man nå frem både i barnehager, på skoler og på hjemmebane.

– Med ett fiskemåltid i barnehagen, én fiskemiddag hjemme og litt fiskepålegg på brødskiven når vi målet i fellesskap, sier Johansen.

 

Inspirasjon og praktiske eksempler

– Vi arrangerer gratis kurs for rundt 3000 ansatte i  barnehager, i skolefritidsordninger og på skoler hvert år. Etter kurset inviteres foreldrene på sjømat tilberedt av barna selv, slik at inspirasjonen tas med hjem. Med bedre kunnskap og ferdigheter hos de voksne får barna gode erfaringer med sjømat. Det er noe barna tar med seg videre i livet. På den måten kan vi bidra til bedre folkehelse på sikt og utjevning av sosiale forskjeller i kosthold.

Vi ser at det å lage mat i praksis er virkningsfullt, og responsen er ofte at dette er enkelt og kjempegodt – og at det gikk mye raskere enn antatt. Når de voksne tar disse  erfaringene med seg tilbake til barna, opplever de at barn som slipper til i prosessen, er positive til det de  spiser. Ja, de blir rett og slett stolte av det de har laget.

Kursene gjennomføres i samarbeid med norske  fylkeskommuner, som via en offentlig tilskuddsordning kan motta midler fra Fiskesprell for å gjennomføre tiltak som bidrar til økt sjømatkonsum blant barn og unge.

Bak Fiskesprell-satsingen står Helse- og omsorgs- departementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd, som sammen med fiskesalgs- lagene finansierer programmet. Alle tiltakene er  utformet i samarbeid med Helsedirektoratet og Hav-forskningsinstituttet.

– Det er en myte at fisk er vanskelig, tidkrevende – og på toppen av alt kjedelig – sier Johansen.

Dette er ikke en påstand, det er noe hun og kollegene hennes vet:

– Vi møter barn og unge over hele landet, og det som går igjen, er at unger synes fisk er godt – og ikke minst spennende. Problemet sitter ofte i hodet til de voksne, og da må vi tenke litt nytt, og ikke minst la de minste være med på matlagingen. Å spise noe du selv har laget, er alltid morsomt, sier hun.


Barnas egne sjømatfavoritter

Fiskesprell retter seg også direkte mot skolebarn og ungdom, både gjennom å tilby råvarestøtte og gjennom oppskriftskonkurransen «Kokkesprell», som arrangeres årlig.

– Når barna får presentere sine egne sjømatfavoritter, får vi voksne ofte aha-opplevelser i form av nye og uventede smakskombinasjoner. I fjorårets konkurranse var hele 5000 elever involvert. Når vi så kan fortelle at det bak hvert bidrag ligger interne avstemninger, og at  vinnerrettene tilberedes for store foreldregrupper, skjønner man at det spises mye fisk i kjølvannet av en slik konkurranse.

Kari-Anne Johansen avliver med dette en veletablert myte:

– Det er ikke sant at barn ikke liker fisk.