ARTIKKELANNONSE

Nå kan du ta influensa-vaksinen hos Vitusapotek

Etter et vellykket prøveprosjekt med influensavaksinasjon i 21 Vitusapotek over hele landet i fjor ruller nå apotekkjeden ut tilbudet til alle sine avdelinger.
vitus apotek
Apoteker Stein Lorentzen-Lund foran Vitusapotek på Majorstua som deltok i fjorårets prøveprosjekt med influensavaksinering i apotek. Nå ruller Vitus denne tjenesten ut til alle sine apotek.

I et lite inforom på Vitusapotek på Majorstuen i Oslo tar apoteker Stein Lorentzen-Lund imot kunder som ønsker å ta influensvaksine på apoteket. I stedet for å bestille time hos legen og sette av tid til det, er det nå mulig å bestille vaksinen på evaksine.no og gå innom nærmeste Vitusapotek og få vaksinen satt når det passer en selv.

– Det vi synes er veldig hyggelig, er at mange av dem som kommer, har hørt om dette av venner eller bekjente som har vært veldig fornøyd. Vi har drevet veldig lite markedsføring av tilbudet – bare plakater på apoteket, forteller Lorentzen-Lund.

 

Undervaksinert

I Norge er det langt fra alle som bør ha influensavaksine, som får det. Hvert år dør det gjennomsnitlig 900 personer som følge av viruset. Ifølge den erfarne apotekeren er det eldre, alvorlig syke og svake som er mest utsatt, i tillegg til de med kroniske sykdommer som lungesykdom, hjerte-/karsykdom, nyresykdom eller diabetes. Totalt anbefales 1,6 millioner nordmenn å ta vaksinen, men av disse er det bare ca. en tredjedel som gjør det.

– Det er grunn til bekymring. Det er dessverre mange myter om bivirkninger knyttet til vaksiner. Men disse ideene og teoriene har som oftest ikke rot i virkeligheten, og blir tilbakevist av forskning. All vaksine kan innebære en liten risiko, men den er mye mindre enn risikoen ved ikke å vaksinere seg, forklarer Lorentzen-Lund.

I tillegg til de mest utsatte gruppene anbefales det også at gravide, spesielt de som er et stykke ut i graviditen, 2.–3. trimester, tar influensavaksine.

Vaksinasjonen tar få minutter og utføres av en utdannet farmasøyt eller autorisert apotektekniker med opplæring i vaksinasjon. Etter et kort intervju for å utelukke aktive sykdommer som gjør at immunforsvaret er svekket, settes vaksinen som en sprøyte i en muskel i skulderen. Etter å ha fått tørket bort eventuelle bloddråper og fått på plaster, bes mottakeren sitte og vente ca. 30 minutter, av hensyn til eventuelle reaksjoner på vaksinen – noe som er veldig sjelden.

 

Global utfordring

Influensaviruset reiser verden rundt, og det muterer, det vil si endrer seg, underveis. Hver sommer setter WHO ned en internasjonal ekspertgruppe som bestemmer hvordan årets influensavaksine bør se ut, basert på innsamlet informasjon om profilen til årets influensa.

Stein Lorentzen-Lund liker å trekke historiske linjer for å forklare viktigheten av influensavaksinasjon.

– I 1916–1918 var det en epidimi i Europa og USA som fikk navnet Spanskesyken. Det var en veldig kraftig influensa. En tredjedel av verdens befolkning på 1,8 milliarder ble smittet, og totalt døde det et sted mellom 50 og 100 millioner mennesker på verdensbasis. Det er et eksempel på hvor galt det kan gå, advarer apotekeren.

For noen år tilbake var svineinfluensa en aktuell trussel, og før det skapte fugleinfluensaen mye frykt. Dette var epidemier som helsemyndigheter verden over fryktet kunne være like alvorlige som spanskesyken.

 

Lorentzen-Lund forteller at etterspørselen etter vaksiner er medieavhengig.

– I fjor begynte vi å vaksinere i oktober, og etter et innslag på Dagsrevyen om influensa og vaksine tok interessen fullstendig av. Apotekene gikk tomme for vaksine, forteller han.

– Selv om du ikke er i risikogruppen eller jobber som helsepersonell og med pasientkontakt, kan det ifølge Lorentzen-Lund være gode grunner til å vaksinere seg.

– Jeg har selv en mor på over 90 år, og en av grunnene til at jeg vaksinerer meg, er at jeg ikke vil smitte henne. Man skal tenke på seg selv, men også dem man omgir seg med.

Han forteller at han i sine 35 år i bransjen ikke har vært mye borte fra jobb på grunn av sykdom, bare to ganger på grunn av influensa. Og da var symptomene så kraftige at det ikke var i tvil om hva han hadde med å gjøre.

– Man lurer ikke på om man har influensa, avslutter apotekeren i majorstuekrysset.

SLIK FÅR DU INFLUENSAVAKSINE I APOTEK:

 • Bestill vaksinen på
  www.evaksine.no.
 • Når resepten er klar, tas den ut på apoteket (kan sjekkes på helsenorge.no).
 • Vaksinasjonen utføres av
  apotekets helsepersonell som har fått opplæring i vaksinasjon av en lege.

 

DETTE ER INFLUENSA

Influensa er en virusinfeksjon i luftveiene. Både øvre og nedre luftveier kan rammes. Influensavirusene har evnen til å forandre seg litt fra år til år. Det gjør at ingen blir helt immune mot influensa. Derfor må det lages ny influensavaksine hvert år.

 

SYMPTOMER

 • verking i muskler og ledd
 • feber
 • hodepine
 • nedsatt allmenntilstand
  (slapphet og tretthet)
 • tørrhoste
 • oppkast og diaré
  (vanligst hos barn)

 

Symptomer på influensa kommer ofte brått. En influensa varer vanligvis 7–10 dager.

 

TIPS ANGÅENDE INFLUENSA

 • Vask hendene ofte.
 • Bruk papirlommetørklær, og kast dem etter bruk.
 • Unngå å hoste og nyse mot andre. Nys inn i albuekroken.
 • Hold deg hjemme fra jobb eller skole.
 • Influensa kan forebygges med influensavaksine.

Les mer på www.vitusapotek.no.