ARTIKKELANNONSE

Appen som redder liv

Da Alf Rydell fikk hjerteinfarkt på hytta, sto livet hans på spill. Takket være Hjelp 113 fikk kona Grete bedt om hjelp i tide.
© Fredrik Naumann/Felix Features
Alf Rydell takker kona Grete og Hjelp 113-appen for rask og effektiv hjelp. Generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse anbefaler alle å laste ned gratisappen Hjelp 113 til telefonen sin. Foto: VG Partnerstudio

Første tenkte Alf at smertene han kjente spre seg fra venstre side og nedover armen ville gå over av seg selv. Han lot hagearbeidet vente, og gikk inn på hytta for å hvile seg.

Da smertene ikke gikk over, forsto kona Grete at det kunne være alvorlig, og tok affære.

 

Øyeblikkelig svar

– Av gammel vane prøvde jeg først å ringe legevakten hele fire ganger, uten å få svar, forteller Grete Rydell.

I en stresset situasjon, spesielt når det gjelder ens nærmeste, er det ikke enkelt å holde hodet kaldt. Mens ektemannens smerter tiltok, kom Grete på at hun et par dager tidligere hadde lastet ned en app på telefonen: Hjelp 113.

– Jeg begynte å bli ganske fortvilet. Men så husket jeg at jeg hadde lastet ned appen. Jeg trykket på den, og fikk svar umiddelbart.

 

HVERT MINUTT TELLER

30 minutter senere stod ambulansen utenfor hytta, og det ble konstatert at Alf hadde hjerteinfarkt. Hva som ville ha skjedd hvis de hadde fortsatt å stå i telefonkø hos legevakten, tør de ikke tenke på.

– I en slik situasjon teller hvert minutt, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.

Han mener at dette grepet for å få akuttmedisin ut til syke og skadede raskest mulig, har stort potensial til å redde liv.

– I en stresset situasjon kan det være krevende, for ikke å si umulig, å oppgi nøyaktig posisjon. Appen gjør denne jobben for deg, sier Lossius.


Tilbake i jobb

Det var dette som skjedde i Alfs situasjon: Fra appen ble Grete koblet direkte til 113-sentralen. Presis posisjon kom i samme øyeblikk opp på sentralens skjermer, og ambulanse ble øyeblikkelig rekvirert.

– Ambulansen kom helt klart raskere til stedet enn de ellers ville klart, sier Lossius.

Til nå har over en million nordmenn lastet ned den livreddende appen. Budskapet fra Alf og Grete Rydell er klinkende klart: Ikke vent, last ned appen i dag! For meg gikk veien via lokalsykehuset i Flekkefjord, til Stavanger for nærmere utredning. Nødvendig behandling ble gitt, og i dag er jeg tilbake i full jobb, sier en takknemlig Alf Rydell.

DETTE ER STIFTELSEN NORSK LUFTAMBULANSE:

  • Stiftet i 1978.
  • Organisasjonens mål har vært uendret siden da: Å bringe sykehuset ut til pasienten. 
  • Stiftelsen Norsk luftambulanse eier Norsk Luftambulanse AS, som drifter alle landets tolv legehelikopterbaser. Denne driften er offentlig finansiert.
  • Eierskapet gjør det mulig å avdekke forbedringspotensial og finne bedre løsninger, til beste for pasienten.