ARTIKKELANNONSE

Pensjonistforbundet jobber for en aktiv alderdom

Fra airbag i pysjamasen, iPad-kurs for eldre og en hånds-rekning til de som har blitt enslige og ensomme. Pensjonistforbundet jobber på mange fronter for å skape en trygg, givende og sosial alderdom for landets pensjonister.
10
Digitalt samvær: Pensjonistforbundets generalsekretær er opptatt av at ny teknologi skal bidra til å knytte folk sammen på tvers av generasjoner og grenser og ikke føre til ytterligere isolasjon.

Med over 250 000 medlemmer over hele landet og mer enn 800 lokallag har Pensjonistforbundet og deres generalsekretær, Harald Olimb Norman, en god finger på pulsen for hvordan hverdagen er for landets eldre og pensjonister. Norman er glødende opptatt av at politikere, media og andre må slutte å se på pensjonister som en utfordring, og heller se alle mulighetene som ligger i denne fasen av livet.

Se på hvordan partiprogrammene omtaler pensjonister og eldrebølgen som en tsunami og en stor utfordring. Hallo! Det er så deprimerende! Gjennom frivillig arbeid skaper eldre og pensjonister samfunnsverdier for over 14 milliarder kroner per år. – De burde heller se på våre medlemmer som en kjemperessurs, sier generalsekretæren på sitt kontor ved Youngstorget i Oslo.

 

Medisin mot ensomhet

I Pensjonistforbundets lokaler kimer telefonene fra forbundets medlemmer som har behov for en prat – noen ganger om noe praktisk, og ofte fordi de trenger noen å snakke med fordi de er ensomme.

Vår målgruppe står av naturlige grunner i fare for å miste sin kjære eller nære venner og å bli enslige. Veien fra ensomhet til isolasjon er der. Derfra er veien til institusjon kort. Derfor må vi vekke vår indre nabokjerring og gi en håndsrekning og et bank på døren til dem vi vet sitter alene, enten det er i nabohuset eller naboleiligheten.

Norman snakker om ensomhet som en folkesykdom som det er viktig å ta på alvor, på lik linje med andre sykdommer. Tre av ti personer over 80 år oppgir at de er ensomme. Ensomhet utgjør en stor risiko for depresjon og angst, noe som igjen påvirker helsen og funksjonsevnen.

– Derfor er det viktig for utsatte pensjonister å ta del i det fellesskapet som blant annet vi i Pensjonistforbundet tilbyr, og det er viktig for oss å være ekstra oppmerksomme på dem som nettopp har mistet noen nære og kjære, sier Norman og legger til:

– Eldre har noe de yngre ikke har – erfaring. Hvis de kan dele sin erfaring og kompetanse med andre, er det kjempeflott og god medisin mot ensomhet. Vi trenger skolebesteforeldre, leksebesteforeldre, lesebesteforeldre og andre eldre som trår til. Mange i generasjonene under kommer hjem fra barnehage, skole eller jobb og er også ensomme. Derfor er det viktig å knytte sosiale bånd på tvers av generasjonene, sier Norman.

 

Teknologi som knytter oss sammen

Norman mener moderne velferdsteknologi kan hjelpe folk ut av ensomhet, men påpeker at det kan slå to veier.

– Pass på! For mye velferdsteknologi kan avle ensomhet. At du for eksempel tidligere fikk besøk av hjemmesykepleien, mens dette nå er erstattet for eksempel av en skypesamtale eller en alarm, er ikke udelt positivt. Det må vi være oppmerksomme på, sier Norman.

Pensjonistforbundet og flere av deres medlemmer hjelper produsenter av velferdsteknologi med å teste og utvikle nye tjenester og produkter. Et eksempel generalsekretæren nevner, er utvikling av airbag i pysjamas, basert på teknologi fra siste generasjon alpindrakter, som skal hindre ryggskader i fallulykker.

– Når jeg nevner dette i foredrag, er det ofte mange som ler. Men dette kan bli helt normalt om bare noen få år. Lorgnett er et eksempel på velferdsteknologi, GPS et annet. Nå har vi robotstøvsugere og kan snakke med kaffetrakteren. Vi må bare ikke slutte å snakke med hverandre, sier Norman.

 

Han oppfordrer alle eldre som ønsker en aktiv, sosial og givende alderdom, til å melde seg inn i Pensjonistforbundet.

– Vi trenger alle å være med på laget. Meld deg inn! Det koster under en krone om dagen – 360 kroner per år. Da får du medlemsbladet og en rekke medlemsfordeler samt et nettverk som hjelper deg over dørstokkmilen når du trenger det, avslutter generalsekretæren med et smil.

PENSJONISTFORBUNDET

  • Norges største organisasjon
    for pensjonister.
  • Jobber for å gi landets
    pensjonister en tydelig stemme.
  • 250 000 medlemmer.
  • Engasjerer seg på områdene helse, omsorg, pensjonsrettigheter, kultur, trygghet og tilgjengelighet.

 

Medlemskap: 360 kroner per år.

Inkluderer medlemsfordeler og sju utgaver av medlemsmagasinet Pensjonisten.